Čeština

O plameňácích

<< Říká se, že před mnoha lety byli plameňáci hnědí a tato skutečnost zapříčinila jejich veliký smutek.

,,Jsme tak krásní a ušlechtilí, ale naše barva je tak ošklivá. Dokonce i krokodýli, kteří žijí v kouzelné řece, jsou růžoví. Jsme snad horší než oni?”

,,Pojďme se společně ponořit do kouzelné řeky”, navrhl nejodvážnější plameňák.
Ptáci se nejdříve báli, ale zariskovali a o půlnoci se potopili do růžové řeky. Krokodýli už dávno spali, takže se plameňáci nerušeně vykoupali a vrátili se domů.

Ráno s úžasem zpozorovali, že se jejich křídla proměnila na čistě růžová - jako červánky při západu slunce. Když ale přišel večer, kouzlo odeznělo a plameňáci se opět vybarvili dohněda. Ptáci hořce plakali a modlili se k bohům o pomoc.
Najednou přišel silný vítr, obloha potemněla a začal padat déšť. Růžový déšť. Když odezněl, plameňáci se podívali jeden na druhého a zjistili, že jsou opět krásně růžoví. >>

Tato jihoafrická legenda vypráví o tom, jak se plameňáci stali růžovými. Musíme vás ale zklamat, ve skutečnosti to není tak romantické, protože barva těchto ptáků závisí na jejich stravě.

V divoké přírodě se vyskytují plameňáci mnoha barev. Od sněhobílých až po jasně růžovou. Červené a růžové zabarvení peří je podle zoologů zapříčiněno spirulinou algou (ta je mimochodem zelenomodrá) nebo žábronožkami, tzv. mořskými opičkami (artemia salina), které jsou častou ptačí potravou.
Tyto obě ptačí pochoutky jsou zdrojem karotenu. Pokud se tedy rozhodnete pořídit si plameňáka jako domácího mazlíčka, můžete jej krmit mrkví. Hlavní je to nepřehnat. Plameňáci by měli přijmout zhruba tolik potravy, která se rovná jedné čtvrtině jejich váhy.

Pokud jste si mysleli, že plameňáky naleznete pouze v Africe, pak jste se zmýlili. Plameňáci žijí také ve Francii, Španělsku a Kazachstánu. Občas na ně můžete narazit i v Rusku na jezeře Bajkal nebo dokonce v okolí Petrohradu. Někdy se rozhodnou vyrazit na drsnější túru a to až na samý Island!
Častěji na ně ale narazíme v teplých krajích - v Asii, Jižní Americe a Africe.

Na keňském jezeře Nakuru se každý rok shromažďují miliony těchto úžasných ptáků.